18 Μαΐου 2024
18 °C Πρέβεζα

Πρόταση για ενεργειακή κοινότητα στο Δήμο Πρέβεζας από τον Γ. Νίτσα – Ροπόκης: “Ο κ. Γεωργάκος ήταν εναντίον σε αυτό”

Share

Το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας που “μαστίζει” τη χώρα και τους πολίτες σε όλους τους Δήμους, καθώς και πρόταση για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στο Δήμο Πρέβεζας, έκανε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας την Τετάρτη, ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας.

Ειδικότερα ο κ. Νίτσας ανέφερε:

Κατά τη δική μας ταπεινή άποψη είναι ότι το νούμερο ένα ζήτημα πλέον για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η ενεργειακή αυτονομία των Δήμων. Η ενεργειακή ακρίβεια βάζει ζητήματα βιωσιμότητας τόσο για το Δήμο της Πρέβεζας, όσο και για τη ΔΕΥΑΠ.

Θα πρόκειται για μεγάλη πολιτική ανευθυνότητα αν η δημοτική αρχή συρθεί και πάλι πίσω από τις εξελίξεις, καθώς τέτοια δείγματα γραφής μας έχει δώσει μέχρι τώρα.

Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει προτάσεις για το ζήτημα. Έχει ζητήσει ειδική επιδότηση στη μεγαβατώρα για τις ΔΕΥΑ, έχει ζητήσει ειδικό χρηματοδοτικό “εργαλείο” για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων όπου είναι εφικτό, για ενεργειακή αυτονομία και ενεργειακό συμψηφισμό, ακόμη και σε επίπεδο διαδημοτικών συνεργασιών.

Η Ένωση των ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδας έχει επίσης καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να καταστεί το ενεργειακό κόστος διαχειρίσιμο, όπως:

  1. Να αυξηθεί η επιδότηση για τις Δ.Ε.Υ.Α. από τα 65 ευρώ/MWh που είναι σήμερα στα 210 ευρώ/MWh για να καλυφθεί το κόστος από την ρήτρα αναπροσαρμογής.
  2. Να ρυθμισθούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021 για το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση.
  3. Για τις Δ.Ε.Υ.Α., τους φορείς οι οποίοι επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημόσιου ενδιαφέροντος, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, αλλά και τις Ενεργειακές Κοινότητες, που σχεδιάζουν έργα ΑΠΕ με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού να δίνεται προτεραιότητα στην αίτηση σύνδεσής τους προς τον ΔΕΔΔΗΕ και να προβλέπεται η δέσμευση «χώρου» στο δίκτυο.
  4. Να χρηματοδοτηθούν δράσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας στις εγκαταστάσεις των Δ.Ε.Υ.Α.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” επίσης σας έχει προτείνει ήδη από τον Ιούλιο του 2020 να ξεκινήσει ο Δήμος Πρέβεζας τις διαδικασίες για την εκπόνηση ενός τριετούς πλάνου διαχείρισης των υδατικών πόρων, έπειτα από διαβούλευση με κατοίκους και ειδικούς.

Έχετε ως δημοτική αρχή κάνει κάτι για όλα τα παραπάνω; Έχετε κάποια στρατηγική για την ενεργειακή ακρίβεια.

Έρχετε καλοκαίρι και όλες οι τουριστικές δομές θα έχουν πρόβλημα με το νερό. Ο κ. Ζέρβας έχει συνταχθεί πλήρως με την παράταξη του Δημάρχου, έστω κι αν έχει εκλεγεί με άλλη παράταξη…

Είστε έτοιμοι να συνταχθούμε με την ΚΕΔΕ και να αποστείλουμε μία επιστολή στα συναρμόδια Υπουργεία; Υπάρχει σχεδιασμός για όλα τα παραπάνω;”.

Previous Article

Ανάπτυξη Τώρα: “Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για το πανεπιστημιακό τμήμα – Κάποιοι πρέπει να απολογηθούν στην κοινωνία της Πρέβεζας”

Next Article

Ανάπτυξη Τώρα: “Καλοί οι πανηγυρισμοί για την παραμονή του πανεπιστημιακού τμήματος, αλλά ας αρχίσει η δουλειά…”

You might be interested in …

Σκληρή ανακοίνωση κατά Γεωργάκου και Ζέρβα με φόντο την ΔΕΥΑ Πρέβεζας

Share

ShareΔυστυχώς ως “Ανάπτυξη Τώρα”, αλλά και ως πολίτες, βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς καταστάσεις σχετικά με τη ΔΕΥΑΠ. Μπροστά σε καταστάσεις διάλυσης ενός πολύτιμου “γραναζιού” στη λειτουργία του Δήμου Πρέβεζας. Και οι πολιτικές ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. […]

Κηρύχθηκε ανάδοχος για την τοποθέτηση χλοοτάπητα στο “Αθανασία Τσουμελέκα” – Νίτσας: “Θέμα σπατάλης του δημόσιου-δημοτικού χρήματος, κατά τρόπο προκλητικό”

Share

Share Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας ανέδειξε κατά πλειοψηφία στις 19 Νοεμβρίου ανάδοχο για το έργο τοποθέτησης νέου χλοοτάπητα στο δημοτικό στάδιο Πρέβεζας “Αθανασία Τσουμελέκα”. Το θέμα καταψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” […]

Ανάπτυξη Τώρα: “Άκαιρη και προκλητική η ανακοίνωση του Δήμου Πρέβεζας για τους οικογενειακούς τάφους στο κοιμητήριο”

Share

Share Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη Πρέβεζας “Ανάπτυξη Τώρα”: Εν μέσω πανδημίας, την ώρα που ολόκληρη η χώρα θρηνεί καθημερινά δεκάδες νεκρών λόγω κορονοϊού, ο Δήμος Πρέβεζας θεώρησε φρόνιμο να εκδώσει ανακοίνωση μέσω […]

Αφήστε μια απάντηση